tirsdag 15. mars 2011

Interludium

Midt i min egen personlige krise, skjer det selvfølgelig -og heldigvis- noe som setter ting i perspektiv.

Jordskjelv. Etterfulgt av tsunami. Etterfulgt av nedsmeltning av atom-reaktorer. Atomkrise.

For nesten nøyaktig 25 år siden, den 26. April 1986, gikk atomreaktoren i Tsjernobyl i luften etter eksperimentering med fjerning av kontrollstaver. Katastrofen var et faktum. 400 ganger så mye radioaktivt støv som etter bombene i Hiroshima og Nagasaki under 2.verdenskrig ble kastet ut i atmosfæren, og vindretningen? Nord-vest. Regn og vind gjorde at fjellområdene i midt-Norge ble spesielt hardt rammet av radioaktivt nedfall, og ettersom halveringstiden er 30 år på isotopene som kalles Cs-137, finnes det fortsatt radioaktive stoff i den norske næringskjeden. Alt en kan lære av Wikipedia.

Så skjedde det i Japan.

11. Mars 2011 stod ikke solen opp over Soloppgangens Land. 

Vi har sett, og kommer sikkert til å se flere, vanvittige mirakler, mennesker som har overlevd i ruinene av hus i 72 timer, japanere som oppfører seg eksemplarisk, ikke noe plyndring, ingen spesiell panikk. For når sant skal sies; når dette først skjedde, kunne det ikke ha skjedd på en bedre plass. Japanere som folkeslag er rolige, stoiske, av Samurai-slekt. De stoler på sin regjering, de har opplevd, og overlevd, mang et jordskjelv, de har beredskapen til å takle dette. Det betyr selvsagt ikke at de klarer seg selv i denne situasjonen, tvert imot trenger de all hjelp de kan få, så de kan rette all sin oppmerksomhet mot atom-krisen som er i emning.

Disse rundt femti menneskene det snakkes om, som er igjen i Fukushima for å prøve å forhindre nedsmeltning i reaktorene, de risikerer sine liv for å redde mange. Kamikaze-piloter på bakken, på vei mot en meget smertefull, men heroisk, død.

Jeg er evig takknemlig for at mine forfedre valgte å vandre til nord-Europa, der vi har jordplater som er stabile og ingen større potensielle natur-katastrofer. Jeg er så vanvittig glad for at jeg bor i Norge, nå begynner det å synke inn hvorfor dette er verdens beste land å bo i.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10083008