fredag 2. desember 2011

Eksamen

I går var min første eksamen siden 2004... Nyere historie etter 1850 var faget, og jeg følte jeg var godt forberedt. Det jeg tydeligvis ikke var forberedt på var situasjonen. Alle rundt meg begynte å skrive på de gule arkene med en gang, jeg skrev kladd. Oppgavene jeg kunne velge mellom var:


"hvorfor brøt det ut ny verdenskrig i 1939?" 
Eller: 
 "Gjør kort rede for hva som karakteriserer den sosialdemokratiske orden. Drøft deretter hvorfor denne ordenen tok slutt mot slutten av 1970-tallet."
På forhånd hadde jeg sagt til alle jeg kjenner at jeg kom aldri i livet til å skrive en oppgave om norske forhold med mindre den internasjonale oppgaven handla om den russiske revolusjonen. Så da jeg så oppgavene, begynte jeg først å skrive et tankekart rundt den første, om 2. verdenskrig. Tankerekken ble avbrutt av et sitat fra Berge Furre-boka mi,
 "Det var oljen som reddet oss".
Da begynte jeg heller å skrive tankekart rundt den andre oppgaven. Jeg kom på mer og mer, og underveis hadde jeg en følelse av at jeg endelig hadde forstått EEC-striden på 60/70-tallet, og forholdet mellom Norge og EFTA, NATO og EØS... 

Så leste jeg oppgaveteksten en gang til. "Gjør kort rede for..." Jeg hadde brukt tre sider på redegjørelse. Og drøftinga ble heller dårlig, da jeg innså at det kapitlet i Berge Furre som ble ofra kvelden før til fordel for en gjennomgang av det store hamskiftet, var det kapitlet som omhandlet oljefunn og slutten av 70-tallet. 

Jeg sat lenge og vurderte hva jeg skulle skrive på slutten der. Jeg visste jo ingenting om hva som skjedde i Europa på 70-tallet. Eller i Norge, for den del. Jeg prøvde å tenke meg til hva som kunne ha skjedd. Så kom jeg på dette sitatet, som jeg hadde skrevet ned i tankekartet mitt. "Det var oljen som reddet oss". Okei, da må en gå ut ifra at vi måtte reddes fra noe, og i denne sammenhengen måtte det nødvendigvis være et økonomisk problem. Jeg skrev litt om at det var krise i Europa, og siden vi nå var tilknytta EU gjennom EØS, så ble vi påvirket av dette også. 

Jeg sjekket dette da jeg kom hjem; satt lenge  med boka i fanget og lurte på om jeg skulle åpne den og kanskje få bekrefta at jeg definitivt kom til å stryke. Men det er vel bedre å vite sånn ca hvor en står enn å gå og grue seg til sensurdatoen 22. desember. Jeg åpna boka, og leste overskriftene i index'en. Overskrifta for kapitlet jeg ikke hadde lest var "Oljealder og kriseår 1973-1981". Puh. Det var krise.

Jeg trodde fortsatt at det ikke var godt nok det jeg hadde skrevet, jeg følte ikke at jeg hadde drøfta nok, og antageligvis brukt for mye plass på redegjørelsen. Men da jeg kom hjem fra jobb i går kveld fant jeg ut at det eksisterer en sensurveiledning, som ble lagt ut på it's learning etter eksamen. Der kan du sjekke hva sensor vil legge vekt på når han skal bedømme oppgaven, og hva minstekravene er. 




For å få bestått eksamen, må kandidaten ha en del relevante faktakunnskaper som viser et minimum av kunnskap om temaet. Det betyr at vedkommende i det minste gir en viss redegjørelse for hva som karakteriserte den sosialdemokratiske orden. De som ikke består, mangler både faktakunnskap og oversikt.

Jeg har faktakunnskap i alle fall. Og jeg mener jeg viste at jeg hadde litt oversikt. Håper jeg. Tror kanskje jeg står likevel... =)