mandag 11. mai 2009

MGP

Topp - Og Flopp


I helgen prøvde blant annet "de fire store", Storbritannia, Frankrike, Spania og Tyskland som kvalifiserer seg direkte til finalen.


De kalles så, for de er MGPs fire største land og betaler mest for programmet. I fjernsynsindustrien bestemmes prisen på program etter landets innbyggertall - BBC betaler dermed tolv ganger mer enn NRK.


Etter noen år med begredelige resultater, satser de fire store i år.


Størst jubel i helgen fikk ikke uventet franske Patricia Kaas. Hun er en makeløs artist som har vært et stort navn på kontinentet siden 1988. At sangen så å si mangler refreng, veies opp av rent artisteri dypt forankret i chanson-tradisjonen. Blant annet i fjor flørtet det franske bidraget med engelsk - til voldsom oppstandelse i hjemlandet - mens i år kan det knapt bli franskere.


Når hørte du forresten sist en fransk sang på radioen? Er du sultefôret, kan du glede deg til Kaas' tre nydelige minutter.


Spania prøver seg med pop-bimboen Soraya og en euro-kalkun av en sang så intetsigende og maskinell at man får lyst til å gråte på høylys dag. Hun er overbevist om seier, og visuelt er det litt sånn MTV-lekkert. Soraya bruker sitt mikrotalent til å stavre seg urytmisk over scenen på en slik måte at selv Blomstet-Finn blir en Nureyev i praktslag. Og det er en kompliment.


Tyskland stiller med en ganske OK swinglåt som gjør seg bedre når en lukker øynene for en koreografi man trodde forsvant fra Reeperbahn i 1972. Men, nei da, her vasses det i undertøysmodeller fra H&M som aldri, aldri kommer til å forstå at det er ikke hva du viser som er sexy, men hva du ikke viser. Jeg vet, jeg er en gammel go-go-gutt.


Verdens popnasjon og GP-historiens beste land, Storbritannia, måtte simpelthen gjøre noe med siste års pinlige resultater. Løsningen er en sang komponert av Andrew Lloyd Webber med tekst av den meget suksessrike amerikanske Diane Warren - noe som britene fnyste foraktelig over. Han kunne ha spart seg bryderiet, samme tekst skrev Hanne Krogh i 1987 til Rolf Løvlands "Mitt Liv" fremført av Kate Gulbrandsen - bare mye, mye bedre.


Lord Lloyd Webber, som forresten blir mer og mer lik prinsesse Anne for hver dag, skal spille klaver på scenen, men fant ikke tid til å være til stede på prøvene. For en jålebukk! Sangen høres som noe tiloversblitt fra "Jesus Christ Superstar", og det er i stor grad den vidunderlige vokalisten Jade som "gjør" sangen. Hun får Mariah Carey til å høres som en tilårskommen asmatiker, for i sisteverset åpenbares stemmebånd og lungevolum som sjelden høres.


Gjetninger etter helgens prøver: Frankrike og Storbritannia kommer Topp 10 på lørdag, de to andre er forglemmelige.


Hilsen Jostein.